Subsidie ventilatiesysteem reinigen

Een deel van de kosten van het reinigen van je ventilatieysteem thuis vergoed krijgen? Het kan nu door een (tijdelijke) subsidie vanuit een aantal gemeenten. Lees meer over de voorwaarden.

Subsidie ventilatiesysteem reinigen

Vanaf 15 juni 2021 bieden de gemeentes Ermelo, Elburg, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten een speciale subsidie om de kosten van de aankoop of het reinigen van ventilatiesystemen thuis te drukken. Zo vergoeden deze gemeentes nu (tijdelijk) maximaal 35% van deze kosten voor haar inwoners met het oog op de gezondheidsrisico’s die huishoudens met ongereinigde ventilatiesystemen lopen en het gepaarde energieverbruik van een verstopte ventilatie. Wist u dat uw ventilatiesysteem er zonder reiniging uit komt te zien zoals onderstaand? Dit is slechts een voorbeeld van hoe wij ventilatiesystemen zonder onderhoud tegenkomen in veel particuliere woningen. Zullen we die van u eens bekijken?

Waarom het ventilatiesysteem reinigen?

Iedere dag ontstaat er veel vocht in iedere woning. Dit ontstaat o.a. door het douchen, koken en wassen. Vocht is bij uitstek de boosdoener voor het ontwikkelen en verspreiden van stofdeeltjes en schimmels. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar dit tast ook de lucht aan en maakt de ruimte daarom ook ongezond. Daarbij kunnen gezondheidsklachten ontstaan en men ook meer last van allergieën ervaren.

Het ventilatiesysteem/ -centrale afzuiging schoonmaken voorkomt veel problemen. Voorbeelden van veelvoorkomende klachten en symptomen door slechte ventilatie in huis zijn:

 • Lawaai
 • Vervuilde lucht die lang blijft rondhangen
 • Hoge luchtvochtigheid en schimmelvorming
 • Gezondheidsklachten
 • Muffe luchtjes
 • Brandgevaar
 • Defecten aan de installatie
 • Aanhoudende vermoeidheid
 • Veelvoudig hoofdpijn en luchtwegklachten
 • Fysieke klachten vergelijkbaar met allergische reacties (hooikoorts)
 • Traanogen
 • Vaak verkouden (aanhoudende verkoudheidsklachten)

Een goede, hygienisch gereinigde ventilatie is daarom erg belangrijk!

Wanneer heb ik recht op subsidie?

 

Het belang van een schoon ventilatiesysteem moge nu wel duidelijk zijn. En waarom dan niet met behulp van een kostenvergoeding vanuit de gemeente?!

Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding dien je:

1. een inwoner te zijn van Ermelo, Elburg, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek of Putten;
2. een van de volgende ventilatiesystemen in uw particuliere woning te laten reinigen voor 31 juli 2022:

 • Mechanische toevoer (ventilatiesysteem B)
 • Mechanische afvoer (ventilatiesysteem C)
 • Mechanische toe- en afvoer (ventilatiesysteem D)

 3. na de reiniging en betaling aan BDC-group het formulier inclusief de factuur aan te leveren bij Veluwe Duurzaam;
4. u ontvangt de gemeentelijke subsidie binnen 8 weken.

Om hiervoor in aanmerking te komen dien je het formulier op www.veluweduurzaam.nl/datluchtop in te vullen en een factuur van de reinigingswerkzaamheden aan te leveren. Na officiële goedkeuring, ontvang je binnen acht weken 35% van de factuurprijs (tot een max van €50,-) terug.

 

Ventilatiesysteem subsidie aanvragen

1. Neem contact met ons op

Wij staan graag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op of laat uw contactgegevens achter, zodat we z.s.m. contact met u kunnen opnemen om te bespreken wat we voor u kunnen betekenen.

2. Maak een afspraak

Tijdens onze telefonische kennismaking bespreken we graag uw aanvraag en een aantal details m.b.t. uw ventilatie-/ afzuiginstallatie. Vervolgens plannen we een eerste inspectie- (en eventueel reinigings)moment in bij u thuis. Wij werken voor, na en tijdens kantooruren, in het weekend en staan ook in de avonduren graag voor u klaar en passen ons zodanig aan, aan uw agenda!

3. Grondige reiniging

Onze BDC-expert komt op de afgesproken datum bij u langs voor een inspectie van uw ventilatiesysteem. Na de eerste controle kunnen we u voorzien van vakkundig en eerlijk advies over de status van uw installatie en een gericht reinigingsplan opstellen. Na akkoord kunnen we direct overgaan tot de grondige reiniging, zodat uw ventilatie weer optimaal zijn werk doet.

   4. Geld terugvragen

   Vul het subsidieformulier in en lever onze reinigingsfactuur aan op de website van Veluwe Duurzaam en ontvang binnen acht weken het subsidiebedrag gestort op je rekening.

     Ventilatiesysteem reinigen kosten

      

     De kosten van het reinigen van uw huis ventilatiesysteem is met name afhankelijk van het type systeem dat bij u thuis is geïnstalleerd. Zo maken we onderscheidt tussen een mechanische ventilatie en Warmterugwinunits (WTW). Om beide systemen weer volledig hygiënisch en werkzaam te krijgen, reinigen we zowel de motor als alle omliggende kanalen. De ventilatie reinigingskosten van deze systemen zijn echter wel verschillend. Zo heeft een WTW-systeem bijvoorbeeld vaak meer kanalen, waardoor de reiniging simpelweg meer tijd kost. Daarnaast kunnen kosten uiteraard ook verschillen per regio (i.v.m. de voorrijkosten). Voor de precieze tarieven staan wij u dus graag telefonisch of per email te woord!

     Mogen wij u helpen?

     Zijn bovengenoemde problemen en symptomen herkenbaar voor u bent u benieuwd wat we voor u (en uw afzuig-/ ventilatiesysteem) kunnen betekenen? Laat ons eens een kijkje nemen om te zien of we dit voor u kunnen oplossen! Laat uw contactgegevens hier achter, dan nemen we z.s.m. contact met u op om de details van de situatie met u te bespreken.

     6 + 12 =