Corona en ventilatie

 

Waarom een goed onderhouden luchtventilatiesysteem cruciaal is
voor een gezonde en veilige werkplek en schone systemen bijdragen bij
de verspreiding van virussen en bacteriën.

De verspreiding van het coronavirus via de lucht 

Goede ventilatie in een (bedrijfs)pand was altijd al belangrijk, maar heeft nog nooit zó in de spotlight gestaan als tijdens de huidige corona pandemie. Sinds maart 2020 zijn we op wereldwijde schaal namelijk weer eens met onze neus op de feiten gedrukt. We zagen (en zien nog steeds) hoe snel een virus zich kan verspreiden van mens op mens, als we de hygiëne niet serieus genoeg nemen. Dat we de basis principes van hygiëne en gezondheid misschien in de loop der tijd een beetje hebben laten verzaken, wordt tijdens de coronacrisis dan ook goed zichtbaar. Zo ook in de wereld van ventilatiesystemen en luchtkanalen.

 Zoals elk virus verspreidt het covid-19 virus zich namelijk doordat oppervlakken niet (of onvoldoende) worden gedesinfecteerd. De eerste (en aanhoudende) coronamaatregelen zijn daarom gericht op het verbeteren van deze hygiëne. We zijn daarom massaal aan het poetsen geslagen en letten meer op de lucht die we inademen.


Corona en luchtventilatiesystemen

Het belang van frisse lucht op de menselijke gezondheid wordt tijdens de crisis op veel kantoren en grote panden nu (pijnlijk) goed duidelijk. De kans op overdracht van het coronavirus van de ene op de andere persoon is (zoals bij elke ander virus) groter in een afgesloten ruimte, dan in een goed geventileerde ruimte. Zeker in gebouwen zoals kantoren, (sport)scholen en zorginstellingen waar relatief veel mensen komen of langdurig verblijven, is een goede toe- en afvoer van schone lucht cruciaal. We vertrouwen daarbij op het klimaatbeheersing-/ luchtventilatiesysteem. Maar wat als deze door achterstallig onderhoud niet schoon genoeg is om naar behoren te kunnen werken?


Luchtkanaalreiniging tegen corona

De brandende vraag blijft dan: werkt een goede luchtkanaalreiniging tegen Corona? Het antwoord: Ja!

Volgens de RIVM wordt de verspreiding van het coronavirus verkleint door goede luchtverversing. Zoals bij alle andere ziekteverwekkers die luchtweginfecties veroorzaken, helpt de toevoer van gezonde lucht en afvoer van vervuilde lucht bij het tegengaan van het coronavirus. Een goed onderhouden ventilatiesysteem of klimaatbeheersing kan daarbij dus een aanzienlijk verschil maken! Zowel instanties als beheerders van gebouwen, richten zich daarom nu meer dan ooit op de bestaande eisen en geldende, landelijke richtlijnen voor de luchtventilatie en achterliggende luchtkanalen. De rijksoverheid bevestigt dit en benadrukt daarom nogmaals het belang om aan de voorwaarden en regels rondom luchtventilatie in gebouwen te voldoen.

Een luchtkanaal reiniging is uiteraard niet het wondermiddel dat ten alle tijden het coronavirus tegengaat. Toch is luchtkanaalreiniging een belangrijk en essentieel onderdeel ten tijden van het coronavirus. Het onderhouden en grondig reinigen van het luchtventilatiesysteem en de luchtkanalen, draagt bij aan een gezonder binnen klimaat, waarin virussen en schadelijke bacteriën sneller worden afgevoerd in plaats van worden verspreid. 

 

Goede klimaatbeheersing in uw bedrijfspand

Een goed onderhouden klimaatbeheersingssysteem is, zoals net al toegelicht, erg belangrijk voor de algehele gezondheid, maar heeft op lange termijn ook duidelijke voordelen op financieel aspect. Desondanks wordt er na de aanschaf in veel gevallen (door onwetendheid) echter niet meer naar omgekeken. Toch is het onderhouden van uw luchtkanalen goed om uiteenlopende redenen:

  • Continue toevoer van schone lucht
  • Een goede ventilatie
  • Een gezond leef- en werkklimaat
  • Betere leer- en werkprestaties
  • Langere levensduur van uw ventilatiesysteem
  • Kostenbesparing op ziekteverzuim, ventilatie-apparatuur en pandonderhoud

 

Luchtkanalen inspecteren, reinigen en onderhouden

Dat het regelmatig en preventief inspecteren en reinigen van de luchtventilatie in uw pand verstandig is, moge duidelijk zijn (geworden). Vaak weet men echter niet waar te beginnen, of wie te benaderen voor de klus. BDC heeft daarom een oplossing voor het klimaatsysteem in ieder (bedrijfs)pand. Zo bieden we een op maat gemaakt onderhoudsplan voor 1, 3 of 5 jaar, waarbij we u zo compleet mogelijk ontzorgen van het klimaatsysteemonderhoud. Wij zorgen dan voor het periodieke onderhoud van al uw luchtkanalen, zodat u er geen omkijken meer naar heeft!

BDC is als een van de weinigen een gespecialiseerd reinigingsbedrijf op het gebied van vet- en luchtkanaalreiniging. Wij staan zowel tijdens kantoor- en avonduren, als in het weekend voor u klaar om uw vet- en luchtkanalen te controleren op verzekerings-, veiligheids- en gezondheidsnormen. Met ons expertise voorzien wij u graag van deskundig advies voor schone, veilige en duurzame lucht- en vetkanalen, om risico’s zoals brand, stof, schimmels en bacteriën te voorkomen. Met gepast onderhoud van BDC op officiële en professionele reinigingswijze (inclusief officieel reinigingscertificaat), bent u altijd verzekerd van een veilige werkomgeving. En met ons onderhoudsplan kunnen wij de zorg voor uw installaties zelfs compleet van u overnemen. Zo bent u ten alle tijden gegarandeerd van periodiek onderhoud! Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? 

Mogen wij u helpen?

Benieuwd naar de staat van uw afzuiginstallatie en wat we voor u kunnen betekenen? We komen graag met u in contact om het met u te bespreken. Vraag hier vrijblijvend meer informatie aan, dan komen wij hier zo spoedig mogelijk bij u op terug.

Dienst(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Benieuwd hoe het gesteld is met de klimaatbeheersing bij u op kantoor?

Neem contact met ons op of vraag een terugbelverzoek aan, zodat we een afspraak kunnen maken om bij u op locatie de status van uw installatie te inspecteren.